VS bestrijdt VN over zelfbeschikking vrouwen bij seksueel geweld en wint

‘Het hoogste orgaan ter wereld dat over vrede en veiligheid gaat zet vrouwenrechten op een zijlijn.’

De VS heeft een VN-resolutie over verkrachting als oorlogswapen laten afzwakken door te dreigen met een veto in de Veiligheidsraad. Amerika beweert dat de tekst in de VN-resolutie een verkapt pleidooi voor abortus is. Het lijkt er nu op dat andere lidstaten zoals Engeland en Frankrijk zwichten voor de druk. 

In maart organiseerden Clarice en Hasna - in het kader van het VN-Vrouwenvertegenwoordiggersschap - een event over vrouwen in media tijdens de Commission on the Status of Women, in New York bij de Verenigde Naties. Hun aanwezigheid aldaar gaf een inkijkje in de wereld van de VN – in hoe landen vanuit verschillende culturen en omgangsvormen met elkaar in gesprek gaan, onderhandelen en uiteindelijk resoluties maken over de veiligheid en gelijkwaardigheid van vrouwen. 

Tijdens de CSW bleek al dat een aantal conservatieve regeringen de seksuele rechten van meisjes en vrouwen wilde  inperken. Dat is op het nippertje mislukt. Uiteindelijk stemde een grote meerderheid – na twee weken onderhandelen en getouwtrek met Saoedi-Arabië, Bahrein, het Vaticaan, onder aanvoering van de Verenigde Staten – in met de afspraken rondom de uitvoering van de VN-doelen.

 De Amerikanen onder Donald Trump probeerden reeds gemaakte afspraken op het gebied van onder andere abortusrecht, het zelfbeschikkingsrecht, lhbti-rechten en het gebruik van voorbehoedsmiddelen terug te draaien. The Washington Post schreef eerder al dat christelijke conservatieven in de regering-Trump bouwen aan een wereldwijde anti-abortuscoalitie. 

Nu wordt er ineens weer onderhandeld over 2106 , de resolutie over vrouwen in conflictgebieden die verkracht worden. Die eigenlijk stelt dat verkrachting niet als wapen gebruikt mag worden. De resolutie is onderdeel van de reeks over vrouwen, vrede en veiligheid die begon met resolutie 1325, die erkenning geeft van de rol van vrouwen bij het oplossen van conflict.

De VS is tegen woorden als “seksuele gezondheid” en soms zelfs “gender” omdat het over “gender-ideologie” zou gaan. Die termen willen ze vanwege hun anti- transgender en anti-abortus agenda uit de resolutie hebben. En ze zijn aan de winnende hand. 

Lilith sprak met Anne Kwakkenbos van ontwikkelingsorgansiatie Cordaid die ter plaatse is bij de urenlange onderhandelingen die meer op een gevecht lijken. Kwakkenbos maakt zich grote zorgen over waar het heen gaat binnen de VN met de druk die de VS uitoefent.

‘De aangepaste resolutie staat nog niet online.  Maar wat we wel weten is dat er geen referentie is aan seksuele gezondheid en reproductieve rechten. Wat dit zegt is dat het hoogste orgaan ter wereld dat over vrede en veiligheid gaat vrouwenrechten op een zijlijn zet. Je neemt de keuze weg van vrouwen weg om te beslissen wat ze willen doen met hun lichaam. Ook woorden als ‘gender’ moesten eruit want het kon wel eens een cover zijn voor ‘transgender’, volgens de VS. Het gaat nergens meer over.

Iemand zei: “Een groepje witte mannen in het Witte Huis bepaalt nu de toekomst van vrouwen wereldwijd.” Een van mijn partners in Zuid-Soedan die hier aanwezig is, vroeg: wie zijn onze partners nog in de wereld. Op wie kunnen we leunen voor verandering?’

De verandering van de resolutie betekent dat meisjes die tot slachtoffer worden gemaakt in oorlog- en conflictgebieden door verkrachting en hierbij ongewenst zwanger worden, door de VS en andere conservatieve landen nog extra worden getraumatiseerd. Ze worden gedwongen de zwangerschap te doorstaan of zich te wenden tot alternatieve – en levensgevaarlijke – methodes voor abortus.

Maar het zegt vooral veel over de macht die een land heeft binnen een orgaan dat iedereen zou moeten vertegenwoordigen. En hoe vrouwen en de meest kwetsbaren in de samenleving hieronder komen te lijden. 

 Hier meer informatie over resolutie 2106 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties

Video: Nobelprijswinnaar Nadia Murad houdt bij VN pleidooi tegen seksueel geweld en voor zeggenschap van vrouwen 

Bekijk hier ook filmpjes terug van andere insprekers zoals Inas Miloud, die inheemse (Tamazight) vrouwen vertegenwoordigt, advocaat Amal Clooney en Nobelprijswinnaar Denis Mukwege 

  

 

Clarice Gargard1 Comment